Над 800 дка са залесени със сухоустойчиви дървета от ЮЗДП за 4 години

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Днес честваме Международния ден на гората. Той се отбелязва вече 50 години, от 1972 г., в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 г. и подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. На този ден вниманието в целия свят се фокусира върху ефективното стопанисване и опазване на горите на планетата с техния разнообразен животински и растителен свят.

Тази година Международният ден се провежда под мотото: „Ролята на горите за осигуряване на устойчиво производство и потребление”. Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени. Свидетели сме на екстремни метеорологични явления – продължителни суши, горещини, пожари, бури, порои, които често водят до загуба на гори. А с горите губим и жизненоважните ползи, които природата ни предоставя – чист въздух, питейна вода, храна, лекарства и енергия, защита от ерозия.

Климатични прогнози до 2100 г. за Югозападния регион сочат засилване на летните суши, повишаване на температурите с 3-4 градуса и зачестяване на климатичните аномалии. Подобни крайности водят до забавяне на растежа и дори до преждевременно загиване на определени по-слабо устойчиви дървесни видове. Промяната на условията обаче се случва много по-бързо от способността на растенията и дървесните видове да реагират на нея. Това, което е видно, са променящите се условия. Затова отговорът на лесовъдите е в промяна на начина, по който се управляват горите, включително засаждането на дървета, които са по-подходящи за новите климатични условия.

За да запази здрави и жизнеспособни българските гори, Югозападното държавно предприятие с партньорски организации от Словакия, Унгария, Румъния и Чехия работят съвместно по международен проект „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа”. В рамките на проекта CLIMAFORCEELIFE, който се финансира по програма LIFE – „Действия по климата” на ЕК, се тестват иновативни методи за управление на горите, които могат да доведат до повишаване на устойчивостта им към изменението на климата.

В днешно време много страни са изправени пред предизвикателства в областта на горите. На проведената през 2021 г. в Братислава конференция CLIMAFORCEELIFE всички се обединиха в извода, че „Горите не могат да избягат от вредното въздействие, ние трябва да им помогнем там, където са – да увеличим тяхната устойчивост и стабилност. Трябва да управляваме горите, но основният компонент следва да бъде нарастване на биоразнообразието, а не само залесяването." В тази връзка на територията на ЮЗДП адаптирането на горите към климатичните промени ще се случва в няколко аспекта. В обектите с изкуствени насаждения от бял бор ще се провеждат дейности, стимулиращи възобновяване с естествени широколистни видове, с помощта на модерни методи и специализирана горска техника. В най-южните държавни горски стопанства – Петрич, Сандански и Гоце Делчев ще се направят експериментални залесявания с устойчиви на засушаване дървесни видове: космат дъб, пърнар, корков дъб, каменен дъб, валонея, брутски бор, атласки кедър, обикновен кипарис и черен бор.

Залесявания със сухоустойчиви дървесни видове на територията на ЮЗДП се извършват още от 2018 г., като към момента са създадени над 800 дка горски култури. Голямата цел е постигането на положително въздействие върху тях и техните местообитания, превръщайки изкуствените гори в естествени, като по този начин се осигури и по-голяма устойчивост към промените в климата.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини