Айртон Сена - символът на победата във Формула 1

Айртон Сена
Айртон Сена

Да бъдеш втори означава да си пръв сред загубилите. Тези думи са квинтесенцията на същността на един велик шампион, смятан от мнозина специалисти за най-добрия за всички времена във Формула 1. Неговото име е Айртон Сена, бразилският пилот, превърнал се в символ на победата, в емблема на отдадеността на спорта, в пример за перфекционизъм, в идол на хиляди хора по целия свят с жаждата си да е първи. Спортистът, останал завинаги на 34 години. Бог го прибра рано при себе си на онзи трагичен първи май 1994 година, когато Сена в състезанието за Голямата награда на Сан Марино се заби с болида си в предпазната стена на завоя Тамбурело със скорост 297 км/ч. Там Формула 1 загуби един Победител, който никога не признаваше второто място, загуби своето сияние. Тази смърт промени този автомобилен спорт.

Сена винаги преследваше победата и точно с това печелеше все повече и повече фенове, които в този ден плакаха неутешимо. Има различни теории за причината за ужасната катастрофа, не липсват и конспиративни нишки, но не за това пишем днес. А за Шампиона.

Днес Айртон Сена щеше да навърши 62 години /роден е на 21 март 1960 година в Сао Пауло/. Сухите цифри за кариерата му са следните – участва в 161 състезания във Формула 1, спечели 41 от тях, 65 бе на полпозишън, има 19 най-бързи обиколки, 80 класирания на подиума. И три световни титли (1988, 1990, 1991). Но всичко това не разкрива красотата на битките, разочарованията, победите на най-харизматичния, най-мистичния, на перфектния пилот. Началото на пътя му към славата във Формула 1 е през 1984 година. За да последват невиждани дотогава умения как се кара на дъжд, как пилот с болид, който отстъпва значително на останалите, се изстрелва напред още на старта и води колоната до края на състезанието. На дъжд е ненадминат, истински властелин на мократа писта. Заради заложената в себе си страст да се бори винаги за първото място влиза в много конфликти на пистата, но всички те не са лични, а в резултат на преследването на победата. Разбира се, най-сериозно е съперничеството му с Ален Прост, с когото са съотборници. Прехвърчат истински искри между двамата, но това само допълнително налива „масло в огъня” за превръщането на Формула 1 в един от най-гледаните спортове в света. Конкуренцията му с други шампиони – с англичанина Менсъл, с германеца Шумахер, също остават без дъх зрителите.

В същото време Сена, колкото е яростен и изпълнен със спортен хъс на пистата, толкова е раним извън нея. Една друга смърт на пилот, само ден преди гибелта на Айртон, остава винаги в сянката на трагедията от първи май. На пистата „Имола” на 30 април губи живота си младият австрийски пилот Роланд Ратценбергер. 24 часа по-късно, след смъртта на Сена, в кокпита на Айртон намират австрийското знаме, което бразилецът е искал да развее на финала след победата, която е преследвал, в памет на Роланд. Това също е Сена, не само звярът в най-добрия смисъл, когото познаваме от пистата. Или онзи паметен момент, когато вече е станал световен шампион, но прави нещо невиждано и благородно...През 1991 г. Сена успява да спечели 7 състезания и третата си световна титла. Спечелвайки титлата в предпоследното състезание в Япония, в последния завой на надпреварата, той подарява победата на съотборника си Герхард Бергер, като благодарност за подкрепата, която получава през целия сезон. Какво ли му е коствало на бразилския гений зад волана да се прости с победата, след като той живее за победите?! Но обяснението е просто – Сена е благороден човек в живота извън пистата, който помага на нуждаещи се непрекъснато. Да, не би го направил, ако от това зависеше световната му титла, но пък кой друг е постъпил като него?

Той е силно религиозен, вярва, че бог го е благословил да побеждава. И Сена наистина го прави по феноменален начин. Невинаги успява, но съм убеден, че много от феновете му помнят повече титаничните му битки през 1992 и 1993 година – първо с Менсъл, после с Прост, които карат мощния „Уилямс-Рено”, но бразилецът диша във врата им и не ги оставя на мира, макар че в края на сезоните да не е първи. За мен Айртон Сена е Повелителят на Формула 1! Защо ли? Ето затова – великият пилот не признава второто място, притежава невероятна харизма, кара на ръба на възможното и на риска, не на последно място - защото е бразилец. Тази страна харесвам заради футбола, но Сена ме плени в състезанието за Голямата награда на Унгария с...второто си място. Само да кажа – за първи път гледах цяла надпревара от Формула 1, никога дотогава, 10 август  1986 година, не съм имал кой знае каква слабост към този спорт. И нещо много важно – първи тогава стана Нелсон Пикет, също бразилец. Но аз вече имах своя избор – Аертон Сена!

Милиони фенове на Формула 1 го смятат за най-великия пилот в историята на Формула 1, аз съм един от тях. Макар да съм наясно колко трудно е да се сравняват гиганти от различни епохи, карали различни коли. Но Айртон бе този, който никога не правеше сметки – или пръв, или нищо. Този, който не се примиряваше с предимството на болидите на другите си колеги, а даваше всичко от себе си, за да изравни силите на пистата и да ни достави наслада от великите битки с останалите големи имена на Формула 1 от 80-те и 90-те години на миналия век. Факт е, че Сена се превърна приживе в идол за милиони, а трагичната му смърт буквално го митологизира.

„Защото аз вярвам в Бог и имам вяра в Бог, не означава, че съм безсмъртен. Това не означава, че съм защитен и неприкосновен, както някои твърдят. И мен ме е страх да не пострадам, колкото и всеки друг, особено при управлението на болид от Формула 1", това споделя в едно от интервютата си великият бразилец. Сестра му Вивиан в документален филм за нейния брат пък раказва, че сутринта преди фаталното състезание на „Имола” Сена взел Библията и прочел следния пасаж: „Днес Бог ще те дари с най-големия си дар – Себе си”. Богът на Формула 1 бе прибран от Господ. Победителят го няма тук, но легендата за Айртон Сена никога няма да умре. А там, горе, ако има Формула 1, знам кой е Шампионът!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини