Пъстро шествие с каруци и голямо хоро в Банско навръх Тодоровден

Снимката е илюстративна, фото: Община Разлог
Снимката е илюстративна, фото: Община Разлог

Банскалии очакват с нетърпение утрешния празник Тодорводен, известен още като Конски Великден. С подкрепата на община Банско стопани и любители на коне организират празничен водосвет и ритуал по захранване на животните. Жителите и гостите на града могат да станат съпричастни на празника, като се включат във веселото шествие с каруци по улиците. Танцьорите от групите „Бански фукли” и „Мераклии” ще водят хорото, а мъжете от фолклорна група "Банскалии" и Лазето с гайдата и красивия си глас ще свирят и пеят най-хубавите бански песни.

Празничният водосвет и ритуалът по захранване на конете ще бъде от 11,00 часа в събота на паркинга на ул. „Цар Симеон”, между стадиона и градския парк. Началото на маршрута на шествието е по следния маршрут - ул.„Цар Симеон”, ул.„България”, ул.„Отец Паисий”, ул.„Тодор Каблешков”, ул.„Ангел Кънчев”, ул.„Найден Геров”, ул.„Явор”, ул. „Иконом Чучулайн”, кръговото кръстовище, ул.„Цар Симеон”, площад „Никола Вапцаров”.

На централния площад около 13,00 ч. шествието ще спре за голямо народно хоро, в което организаторите канят всички да се включат. Връщането на шествието е последния маршрут - площад „Никола Вапцаров”, ул.„Цар Симеон”, ул.„Глазне”, ул.„Пирин”, ул. „Найден Геров”, ул.„Тодор Каблешков”, ул. „Мингьо Тодев”, ул.„Конарево”, площад „Оборище”, ул.„Захари Стоянов”, ул. „Стефан Стамболов”, ул.„България”, ул.„Цар Симеон” , паркинга под стадиона „Свети Петър”.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини