Ускоряват отварянето на ГКПП-Клепало-Берово, експертна комисия проектира нов пункт

Снимка: maleshnet.mk
Снимка: maleshnet.mk

Министерският съвет утвърди състава на българската част от смесената експертна комисия за проектиране на нов граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни-Берово. Той се намира между общините Струмяни, Благоевградска област, и Берово, Източен район на планиране, Република Северна Македония.

Смесената експертна комисия ще има за задача да уточни основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари и пътници, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси и др. В комисията от българска страна се включат представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Агенция „Митници“, Министерство на транспорта и съобщенията, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция “Пътна инфраструктура", „Агенция по геодезия, картография и кадастър“, Областна администрация-Благоевград и Община Струмяни.

С решението на правителството областният управител на Благоевград се определя за Възложител/Бенефициер по Приоритетна ос 4 „Техническа помощ“ на Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2014-2020 г. Той следва да осъществи подготвителните дейности, проектирането и строителството на новия ГКПП.

Граничният пункт Клепало-Берово повече от две десетилетия присъства в предизборните кампании на различните политически партии, които са на власт. Надеждата на гражданите на Берово и на Струмяни за пускането на граничния пункт е от 40 години.

Преди много години от македонска страна беше направена рехабилитация на пътя от Берово до граничния пункт Клепало, който е с дължина 5,7 километра, построена бе и сграда.

Кметът на Струмяни Емил Илиев и местните хора отдавна настояват за пускането на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. Защото само така ще спре обезлюдяването на населените места. Жителите на общината вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничния район. Отварянето на границата ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини