Успешно приключва проект за въвеждане на модел за предотвратяване образуването на отпадъци в хотели

Успешно приключва проект за въвеждане на модел за предотвратяване образуването на отпадъци в хотели

004                                            002_1                                         003                                          

Сдружение за кръгова икономика "Феникс 2002" е изпълнител на "Демонстрационен проект за въвеждане на модел за предотвратяване образуването на отпадъци в хотели и места за настаняване", финансиран по Оперативна Програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 368 866.40 лв., от които 313 536.44 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 55 329.96 лв. Национално съфинансиране от Националния Бюджет на Република България. Цялостният срок за изпълнение е 23 месеца (от 17.09.2020 г. до 17.08.2022 г.).

Целта на проекта е от една страна да се минимизира количеството отпадъци, което генерират хотелите и местата за настаняване и от друга страна да се оптимизира управлението на генерираните отпадъци.

Дейностите по проекта в част Изпълнение, включват поетапна оценка на два демонстрационни обекта (откъм морски туризъм - в района на Каварна, откъм планински - в района на Банско/ Разлог) и разработване на устойчиви модели за предотвратяване образуването, подготовка за повторна употреба, разделно събиране и рециклиране на отпадъците от хотели и места за настаняване. Проектът включва и подкрепящи основната идея дейности, типични за всеки проект от такъв тип, а именно: подготовка на проектното предложение; кампании за популяризиране; организация и управление; информация и комуникация.

Основното изпълнение на Дейностите по проекта е към своя край.

Разработен е и е издаден Сборник с критерии за оценка на хотелите и местата за настаняване. Изготвена е методология за оценка на хотелите спрямо покриването на определен брой критерии и оценъчни листове

Регистрирана е сертификатна марка BSGP за отговорно управление на отпадъците в хотели и места за настаняване

Реализирана е на практика оценка на два демонстрационни хотела: Royal Bay Resort за района на Каварна и Cornelia Deluxe Residence за района на Банско и Разлог.

В рамките на проекта за двата Демонстрационни хотела са закупени материални активи, които да подпомогнат надграждането на дейностите по управление на отпадъци.

В резултат на дейностите по проекта е разработен цялостен модел, включващ мерки, дейности и мероприятия, които хотелите и местата за настаняване да прилагат, с цел покриване на критериите за оценка и присъждане на най-висок отличителен знак.

Проектът поставя една стабилна основа за създаване на благоприятна среда за развитие и надграждане на еко практиките по отношение на управление на отпадъците в хотели и места за настаняване.

За въпроси, допълнителна информация за резултатите от проекта и други запитвания, използвайте формата за обратна връзка на сайта, разработен по проекта- www.bsgp.bg.

 

..............................................................www.eufunds.bg……………..............................................

АДБФП № BG16M1OP002-2.009- 0017-C01 за изпълнение на проект „Демонстрационен проект за въвеждане на модел за предотвратяване образуването на отпадъци в хотели и места за настаняване“ по процедура № BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“, ОП „Околна среда 2014-2020 г“, съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини