Драматичният театър започна подготовка на нов вълнуващ проект

Снимка: Краси Велков
Снимка: Краси Велков

Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград започва репетиции за новия си проект - спектакъла по пиесата на Сам Шепърд „Заровеното дете“.

„Проектът е пилотен и дава възможност на млади артисти да направят първите си самостоятелни професионални опити в областта на сценичните изкуства, използвайки ресурса на театъра. Стремежът на нашия екип е продължим да даваме поле за изява на дебютиращи творци всяка година“, сподели директорът на културния институт Маргарита Мачева. Тя допълни, че през изминалата година именно с този проект театърът е кандидатствал по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“, като е получил едно от най-високите финансирания по програмата.

В началото на тази година проектът е получил финансова подкрепа и от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, с която ще бъде спомогната реализацията му.

Сюжетът на спектакъла и детайли около визуалната му концепция бяха представени от режисьора Николай Йорданов, сценографа Никол Трендафилова и костюмографа Сияна Пейчинова. Въпреки ударното заглавие, пиесата не е абсолютна трагедия. Тя разглежда семейните ценности и опитите на всяко следващо поколение да избяга от генетично заложените пороци. Въпреки стремежа да се отдалечи от корените си, човек повтаря грешките на предците си.

Сценографското решение ще наподобява склад в американска ферма, който е оставен на разрушителната сила на студа и самотата в семейните отношения. Костюмите на отделните персонажи са концептуално обвързани. По този начин ще се затвърди препратката към повтарящия се родови модел в поколенията.

Към постановъчния екип от дебютиращи професионалисти са присъединени и хореограф, композитор и театровед, които ще работят усилено през следващите месеци по реализацията на постановката. В спектакъла са включени актьорите от трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: Огнян Спиров, Биляна Дилкова, Божидар Йорданов, Гергана Цакова, Йордан Ангелов, Кънчо Кънев и Мартин Лазаревски.

Премиерата на интригуващия нов проект в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е насрочена за началото на месец май тази година. Това е един от големите акценти в програмата на театъра до края на сезон 2021/2022.

В края на миналата година в театъра започна репетиции режисьорът Стайко Мурджев, който поставя за първи път на българска сцена пиесата „Съмнение“. Премиерата на шедьовъра на Джон Патрик Шанли се очаква в края на месец май. В представлението участват актьорите Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини