Иманяри изровили шлема на Филип Македонски от некропол в Ела край Плетена, набезите им не спират

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

Античен шлем беше върнат преди два дни на България от американската държава. Той е от 4-3 век пр.н.е. и е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че е открит край сатовчанското село Плетена, а американски експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 щ.д.

Оказа се, че жители на Плетена имат спомен за намерената в района историческа находка. "Преди няколко години се заговори за този шлем, намерен от иманяри. Изровили са го в местността Ела, където има много некрополи. Там са погребани войници и военачалници на Александър Македонски. Мястото се намира на около 2 километра над селото ни”, споделиха жители на Плетена.

И преди години, и в момента има забрана да се копае във въпросната местност. Не се позволява там да се добиват и камъни за облицовка, което е едно от препитанията за местните хора. Въпреки това обаче иманяри не спират да ровят земята в търсене на други антики. Доста могили са разкопани. Жители на селото разказват и интересна история - ризница на голям военачалник е намерена от семейство, докато то копаело нивата си.

Шлемът, който ни върна САЩ, не е единственият намерен в Сатовчанско. Поне 4-5 такива бойни снаряжения са открити от археолози. Те всички са от 4-3 век преди новата ера. Знае се, че армията на Александър Македонски е преминала по онова време по течението на река Места. И армията му е била масово с такива шлемове. Открити са и дълги копия, и мечове на загинали негови воини”, твърди археологът Илия Кулов. Два шлема се намират в Исторически музей-Благоевград – единият е железен с бронзови набузници, а другият е бронзов. Специалистът разкри и за куриозен случай. Мъж от Сатовчанско се сдобил с шлем от 4-ти век преди новата ера и го ползвал като каска, когато кара мотора си. Разбира се, че историческата находка е иззета и предадена в музей.      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини