Леда Милева написала стихотворението „Зайченцето бяло” на коляно

Леда Милева написала стихотворението „Зайченцето бяло” на коляно

Днес се навършват 102 години от рождението на една най-добрите детски писателки и поетеси Леда Милева. Създателката на най-хубавите детски стихове, пиеси и приказки е родена на на днешната дата през 1920 година в София. Тя наследява поетичния ген на своя баща Гео Милев. Не спира през целия си живот да пише за малчуганите. Притежава редкия талант да реди думите в рими и да създава детска поезия от сърце и душа, както и много приказки.

Всички деца знаят наизуст нейното стихотворение „Зайченцето бяло”?! И не само него. Познати са и нейните приказки в рими. Любопитно е, че „Зайченцето бяло” е създадено случайно, според самата Леда Милева. Веднъж й остава половин страница празна при списването на списанието „Първи стъпки”. За да я запълни, писателката пише буквално на коляното си прочутото стихотворение. Милева обаче твърди по-късно, че известността на творбата се дължи на големия композитор Петър Ступел, който написал музиката към стихотворението и го превърнал в любима детска песничка.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на редица чужди езици. Пише и статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Леда Милева е и преводач на съвременна поезия. Леда Милева си отива от този свят навръх своя 93-ти рожден ден – на 5 февруари 2013 година.

Ето и нейното най-обичано от децата стихотворение:  

Зайченцето бяло

Зайченцето бяло

цял ден си играло

в близката горичка

със една сърничка.

Вече се стъмнило,

слънцето се скрило.

Зайчето разбрало,

че е закъсняло.

Хукнало да бяга,

както му приляга,

но във тъмнината

сбъркало следата!

Седнало да плаче

малкото юначе.

На кого да каже

път да му покаже?

Спряла под елата

с лампичка в ръката

малката Светулка,

на Щуреца булка.

Зайчето видяла,

пътя му огряла.

Отишло при Зайка,

милата си майка.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини