Гоце Делчев - 150 години безсмъртие! Президент и премиер се поклониха пред делото му в Благоевград

Снимки: Илинден Прес
Снимки: Илинден Прес

Благоевград се превърна в столица на честванията по повод 150 години от рождението на великия българин и революционер Гоце Делчев. За първи път в града заедно сведоха глава пред паметта на идеолога на Македоно-одринското освободително движение президент и премиер. По този начин те доказаха признателността на българския народ към делото на една от най-значимите исторически личности. Румен Радев и Кирил Петков се срещнаха с кмета Илко Стоянов в сградата на Общината.

След това тримата поведоха факелното шествие от Съдебната палата до площад „Македония”. В него се включиха и евродепутатите Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, патриотите от Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето” , Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“, стотици граждани и гости на Благоевград. На площад „Македони” държавният глава прие строя на Военно формирование 26 400, след което произнесе слово.

„Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, в България и Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме. Той се бореше срещу разделението, за един светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост. За да се освободим от заблудите, за да отхвърлим идеологическите окови. Заедно да открием пътя, по който да продължим напред. Убеден съм, вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в българската история”, каза в част от словото си Румен Радев.

Премиерът Кирил Петков също говори пред стотиците хора на площада за делото и живота на Гоце Делчев. Той подчерта, че Гоце е символ на свободата и един от най-великите революционери, а историята трябва не само да се знае и да не се забравя, но и да се разбира. „За да не се получава така, че признателността днес към Гоце Делчев да се използва за разделение, когато хората от двете страни на границата кръщаваме улици и градове на него”, каза още премиерът.  

 

Кметът Илко Стоянов припомни, че Гоце Делчев е Апостолът на свободата за македонските и тракийските българи. Днес, когато сме подложени на други изпитания, трябва да се уповаваме на вярата и надеждата, на неговия пример. „Да градим мостове и да сме обединени!”, допълни кметът на Благоевград.   

След официалните речи започна ритуалът по поднасяне на венци и цветя. Стотици признателни потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и влиятелни фигури.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини