Кирил Котев: Какво се случва със спечеления проект за подземна поливна система на парка в Сандански?

Стоп кадър, Община Сандански
Стоп кадър, Община Сандански

Три въпроса относно бъдещето на парка „Свети Врач” постави на днешната сесия бившият кмет Кирил Котев. Той направи изказване като гражданин и като човек, при чието управление е изготвен Подробен устройствен план за зелената територия на град Сандански.

При управлението на Котев е имало спечелен проект за изграждане на подземна поливна система. И към момента обаче този проект не е осъществен и не се знае какво се случва с него. Той попита настоящия кмет Атанас Стоянов докъде е стигнало изпълнението на този проект, но така и не получи отговор.  

Според предишния градоначалник 95% от работата по ПУП-а на парк „Свети Врач” е свършена по негово време. Оставащите 5% са в ръцете на Общинска администрация и и на местния парламент, които да предприемат оставащите стъпки, за да се гарантира, че никой няма да строи в границите на „белия дроб” на санданчани. Над година в кметската администрация отлежава писмо от Агенцията по кадастъра, според което въпросният ПУП първо трява да се съгласува с тях. Чак след това да се приеме от местния парламент, за да не бъде атакуван в съда от частни лица, които имат интерес да строят в границите до парка.   

 „Защо това не е направено аз не мога да отговоря, но ако ние приемем Плана на парка без становище от кадастъра, то той ще може лесно да се атакува  в съда и това ще отвори врати към частни интереси. Притеснява ме и предложението частните имоти да се извадят от ПУП-а, което също ще даде възможност за застрояване на парка”, каза Котев.

Котев призова общинските съветници и Община Сандански да предприемят всички действия, за да защитят парка и да не позволят застрояване в него. „Свети Врач” е едно от трите национални зелени огатства заедно с Борисовата градина в София и Морската градина във Варна.

Кметът Стоянов предложи казусът с ПУП-а на парка да се постави отново на широко обществено обсъждане, което да се проведе до 1 месец. Съветници обаче напомниха, че от Общината се очакват реални действия, а не протакане на нещата. В крайна сметка темата въобще не влезе в дневния ред на ОбС, въпреки че тя е сред най-осъжданите от санданчани, тъй като се появяват все повече частни имоти до границите на парка.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини