Българската шарена сол първа в класация с подправки от цял свят

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Българската шарена сол е на първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas.

Изданието съпоставя вкусове и аромати от различни държави. Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала. Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия, предаде LadyZone.

„Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене“, пишат от изданието.

Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името „шарена“ идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.

В книгата „Подправките като храна и лекарство“ като задължителна съставка се споменава чубрицата, а по желание може да се добави нещо люто.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5. 

Следващи в списъка са ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини