Заради бум на ковид! Следващата седмица учениците в Пиринско ще учат онлайн, ще има и вечерен час

Валери Сарандев
Валери Сарандев

Обучение в електронна среда за всички ученици в Пиринския край следващата седмица – от 24-и до 28-ми януари. За всички тях се въвежда и вечерен час – след 20,00 часа те не могат да са на обществени места без придружител. Това са конкретните мерки, които взе Областният оперативен щаб на днешното си заседание в Благоевград като част от борбата срещу разпространението на коронавируса. Те бяха оповестени преди малко от областния управител Валери Сарандев.   

„Решението бе взето единодушно след дискусия между експертите. Тежка е обстановката в областта. За изпълнението на тези мерки ще следят полицията и РЗИ. Надяваме се, че с тези мерки ще облекчим темповете на нарастване на тази пандемия в региона”, каза губернаторът. Решението на щаба утре ще бъде изпратено в Министерството на образованието и науката, а министърът трябва да издаде заповед.  

„Мерките са взети заради високата заболеваемост в детска възраст, в болницата в Петрич няма свободно легло, така е и в болницата в Разлог. Детските градини и ясли продължават да работят, там обаче не се приемат болни деца. Омикрон протича леко, засегнати са много хора, но повечето се лекуват вкъщи. 44% от интензивните легла са заети, имаме готовност и за разкриване на нови легла”, каза д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ.

Ще се засилят и проверките спазват ли се новите мерки и карантината. Д-р Мончева призна, че има доста заболели и в полицията, и в РЗИ, което затруднява проверките. Затова се разчита и на общинските служители по места. Според нея картината се развива много динамично и се очаква да има още заболели, а заболеваемостта ще върви нагоре.

Ето как изглежда в цифри епидемичната обстановка в област Благоевград към днешна дата:

брой новооткрити с COVID-19 към 19.01.2022 г. - 787,

заразна заболяемост - 2314 бр. на 100 000 души население за 14 дни,

брой заети легла за неусложнени случаи - 299,

брой заети легла за интензивно лечение - 11,

брой свободни легла - 90 за неусложнени случаи,

брой свободни легла за интензивни случаи – 14,

лица под домашна каратнина – 6257,

общ брой ваксинации - 141 303,

брой ваксинации със завършен курс - 69 738,

брой поставени бустерни дози - 17 349,

брой ваксинирани лица за 18.01.2022 г.- 447.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини