Петима младежи от Огняново скочиха във водите на Канина за кръста

Петима младежи от Огняново скочиха във водите на Канина за кръста

Богоявление е един от най-тачените празници в гърменското село Огняново. Ритуалът тази година се проведе в студените води на река Канина.

Под погледите на десетки жители на СПА селото петима смелчаци участваха в ритуала по хващането на разпятието. Християнският символ бе хвърлен в реката, а пръв до кръста стигна 20-годишният Стоян Праматаров. От древността в Огняново се почита по този начин днешният празничен ден. А младите не само спазват традицията, а и са сред най-активните участници в ритуала.

„Да бъдат здрави и благословени смелите момчета и всички жители на селото. Нека имаме здрава и успешна година. Да сме благословени и добри, нека всеки има това, което досега му е липсвало”, каза кметът на курортното селище – Димитрия Гюрова.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини