Патриарх Неофит: Честито Рождество Христово! Нека мирът и благодатта на Богомладенеца Христос да бъдат с всички нас!

Снимка: БПЦ
Снимка: БПЦ

С Рождество Христово ние отново съпреживяваме дивното събитие, увенчало дългите очаквания на старозаветните праведници и превърнало човешката история в богочовешка в история на спасението. История, която продължава и днес и в която участваме всички ние – живеещите с вяра в Христа Иисуса и с надежда за възкресение и живот в бъдещия век. Това очакване има своето най-дълбоко основание във факта на боговъплъщението, защото Бог заради това стана човек, за да приобщи човека към божествения живот, като го изтръгне от смъртта и тлението и го осинови в тайнството на спасението.

Пътят до пълнотата на богочовечеството е дълъг и на никого от нас не е дадено да знае тайната на новото небе и новата земя, които очакваме според Божието обещание. Изповядваме истините на Божието откровение, защото знаем, че Господ е верен на Своите обещания и Го познаваме като човеколюбец и Бог на милостта и любовта. Тях Той показа най-ясно когато по Своя воля, в проява на божественото Си величие „понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци“ (Фил. 2:7 ), за да можем ние, на свой ред, да се уподобим Нему и да влезем в радостта Му, наследявайки обещаното царство на мира и любовта. Това е нашето призвание, това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас!

Да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово. Да търсим винаги „царството на Бога и Неговата правда“ (Мат. 6:33). Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че дето е на човека съкровището, там ще бъде и сърцето му (Мат. 6:19-21). Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни! Страданието, болката и мъката, които за съжаление и днес са навсякъде около нас, да не ни карат да се съмняваме в правотата на Божиите слова, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражание на Христа в изява на онази любов към ближния, която Сам Той ни показа и към която и днес ни призовава. Бог дойде в нашия свят не заради здравите или благоденстващите, а заради болните и измъчените, за да изцери всяко страдание и да отрие всяка сълза. Нека Му подражаваме!

В тежкото изпитание на пандемията, сме свидетели на толкова много мъка и болка, на безброй преждевременно погубени човешки животи. Да бъдем мъдри и добри, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот – Бог да ги укрепва!

БРАТЯ И СЕСТРИ,

За всички, които следват призива на Спасителя за жертвена любов към ближния, празникът на светлото Христово Рождество ще бъде истинска радост и осъзнато тържество на вярата.

Мирът и благодатта на Богомладенеца Христос да бъдат с всички нас!

Честит празник!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Рождественско обръщение на Негово Светейшество патриарх Неофит

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини