Ангел Кунчев: Ние сме във война с коронавируса

Ангел Кунчев: Ние сме във война с коронавируса

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко,  броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, смята доц. Кунчев. Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят”, прогнозира здравният инспектор, без да посочва точна дата за разпространението на Омикрон в България.

Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас, а медиците ежедневно секвенират проби и следят дали това се е случило.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини