Кресна иска да превърне военни имоти в Икономическа зона и социален център

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Община Кресна предприе конкретни стъпки за безвъзмездното придобиване на военни имоти, за да може да изгради Индустриална зона и център за социални дейности. Общинският съвет даде съгласие да започне тази процедура. Единият поземлен имот се намира край село Горна Брезница, в местността Воденицата. Теренът е с площ от 70 417 квадратни метра, като в него има 25 сгради.

В землището на село Сливница, в местността Горно поле, военните имат два поземлени имота – единият е с площ от 48 756 квадратни метра с три сгради в него, а другият е почти 139 декара с 6 постройки в него. Община Кресна иска и два имота в землището на общинския център. Те са в местността Вапелите с площи от почти 15 и 23 декара.

Искането ни с финансово-икономическата обосновка вече е в Министерството на отбраната и в МРРБ. Ние сами не можем да финансираме развитието на тези бази, ще търсим пулично-частно партньорство или инвеститори. Инвеститорски интерес не липсва към тези терени, защото там има изградени комуникации – път, ток, вода”, заяви за Илинден Прес кметът на Кресна – Николай Георгиев.

Намерението на местната власт е бившият стрелкови полигон в Сливница да се превърне в модерна Индустриална зона, а някогашното поделение в Горна Брезница да стане център за развитие на социални дейности. Там мястото е подходящо, климатът е добър. 

Общинският съвет в Кресна ще съдейства в предоставените имоти да бъдат развивани и други дейности - за предлагане и продажба на селскостопанска продукция, развитие на винопроизводство и търговия, за изграждането на зони за спорт, отдих, рекреация, балнеолечение и туризъм, развитие на зелена инфраструктура, обособяване на пространства за културни и младежки инициативи.

„Това са все дейности, свързани с благоустройството и повишаването на стандарта на живот на жителите на общината”, категоричен е кметът Николай Георгиев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Кирил митов
    Первектно
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини