Кои са последствията след прекаран коронавирус?

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Какви са дългосрочни последици от прекаран COVID-19? Информация по този въпрос публикува здравното министерство на официалната си фейсбук страница.

Най-често срещаните симптоми, за които съобщават хората след прекарана коронавирусна инфекция или които са наблюдавани при проучвания, включват умора и изтощение, главоболие, затруднено дишане, нарушение на обоняние и вкус, когнитивни нарушения (т. нар. мозъчна мъгла), депресивни настроения, нарушения на съня и тревожност. 

Други споменати симптоми са палпитация (самовъзприемане на засилен или ускорен сърдечен ритъм или дори допълнителни сърдечни удари), болка в гърдите и косопад.

Някои хора се оплакват само от умора и изтощение или от затруднено дишане, докато други посочват комбинация от симптоми и оплаквания.

Има и случаи, когато преболедувалите развиват комплекс от симптоми, наподобяващи тези при синдрома на хроничната умора.

За да се предпазим от COVID-19 и дългосрочните последици на коронавирусната инфекция върху здравето ни е важно да се ваксинираме. Ваксините са безопасни и предпазват от тежко протичане на инфекцията.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини