МОН разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от 1 до 4 клас

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

В почивните дни Министерството на образованието и науката разпредели 180 хиляди щадящи теста за учениците от 1 до 4 клас. 11 регионални управления на образованието в страната получиха тестове, 81 хиляди теста бяха предадени на РУО София град. Днис до обяд необходимите количества ще бъдат доставени в базовите училища в 24-те района на столицата. Дотогава трябва да е ясно колко родители са заявили съгласие децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

Останалите 220 000 теста за учениците се очаква да пристигнат утре и да бъдат разпределени по областите, които не са получили количества от първата партида. Също утре министърът на образованието ще издаде заповед с подробно разписан механизъм за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани за коронавирус в училищата и трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Тестовете, които ще се правят в училище, са само за вход, няма да влизат в регистрите и няма да се носят в лаборатория, става ясно от цитирани на фейсбук страницата на МОН изказвания на образователния министър. Резултатите от тях ще излизат за около 15-20 минути. Децата, които пътуват с училищен автобус, трябва да са с маски, а след като пристигнат в клас, ще се тестват заедно с останалите. При положителен резултат при тестването на учениците в училище ще се преминава през стандартната процедура. Родителите ще бъдат уведомявани и ще се прави втори тест в лаборатория. Ако положителният тест се потвърди, трябва да се пристъпи към карантиниране на паралелката. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно в клас и учебният процес продължава.

Министър Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко се прави в името на здравето на техните деца.

Присъственото обучение за учениците от 1 до 4 клас ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, останалите вкъщи ще бъдат обучавани от разстояние синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини