Бронзови статуетки и глинени лампи откриха археолозите в Хераклея Синтика

Снимки: Пресцентър
Снимки: Пресцентър
Две бронзови статуетки, три глинени лампи и дъно на съд с глазирано релефно изображение на римски владетел излязоха при разкопките на форума на Хераклея Синтика.
 
Предметите са колективна находка – били са заедно в глинен съд, който се е разбил по време на пожар в края на ІІІ век, поясни ръководителят на проучването доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).
 
Статуетките ще бъдат почистени и реставрирани – тогава ще може да се каже нещо повече за тях, но и отсега е ясно, че едната изобразява Хермес. Профилът върху дъното на съда вероятно е на император Хадриан или на наследника му Антонин Пий.
 
Лампите са използвани, личи от нагара по отвора за фитилниците – следователно са били част от нечие домакинство, а не са били предназначени за продан.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини