След срещата при Радев: Засилен контрол на мерките от утре, има план за връщане на децата в училище

Стоп кадър: Президентство, фейсбук
Стоп кадър: Президентство, фейсбук

Връщане на учениците в клас до 10 дни, ако започне тестването им за коронавирус. Засилен контрол на спазването на мерките от понеделник. Осигуряване на достатъчно безплатни тестове за всички, които изберат този начин за вадене на "зелен сертификат". Проучване на възможностите за признаване на антигенните тестове за издаването му. Нов преглед на данните дали има заболявания, при които ваксинацията носи рискове. Това се разбраха днес президентът Румен Радев и служебните министри днес на среща при държавния глава.

Президентът увери министрите, че подкрепя техните действия и е готов да плати цената на всички битки, които предстоят в отстояването на решението. "Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение", каза още Радев.

Държавният глава обаче подчерта, че начинът на въвеждане на мерките търпи сериозна критика, защото възприетият подход е предизвикал стрес и възмущение.

За вбъдеще Румен Радев поиска по-активна комуникация за предлаганите мерки и какво следва според плана за действие. "Искам да има предсказуемост, като се дава предварителна информация, особено когато засягат по-големи групи от хора. Надявам се да не стигаме до ситуацията в Румъния, там ситуацията е излязла извън контрол. Апелирам към всички българи за съзнателност и отговорност", каза още държавният глава.

Учениците трябва да се върнат на етапи, като първо започна обучение най-малките (1-4 клас), каза още Кацаров. "Бихме могли да осигурим щадящи тестове - близалки или с анализ на слюнката. Ако родителите са съгласни с такъв подход, така ще има безопасна среда", допълни той. Министърът на образованието Николай Денков също подчерта, че училищата няма как да отворят без филтър на входа, който не допуска в тях болни деца, преподаватели и работещи.

Президентът Румен Радев специално отбеляза, че контролът на спазване на мерките е ключов, за да бъдат те работещи. Получи уверение, че още утре започва налагането на санкции.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини