Хосе Ортега: Интелектуалецът е името на едно призвание, талантът е името на една дарба!

Хосе Ортега: Интелектуалецът е името на едно призвание, талантът е името на една дарба!

Неговата философия е наречена „Философия на живота”. Неин автор е испанецът Хосе Ортега-и-Гасет. Но не става въпрос за онази житейска философия, която всеки от нас уж носи и уж изповядва. По-скоро това е част от едно не особено широко, но мощно течение, което за по-ясно се нарича още „витализъм”. Самият Ортега много държи да се знае, че когато говори за философията на живота, той няма предвид някакъв друг, например отвъден живот, не чисто физиологичния живот или живота на мистика. Хосе Ортега-и-Гасет е роден на 9 май 1883 година в Мадрид в богато, либерално и интелигентско семейство. Баща му е журналист и директор на голям мадридски вестник, който пък е собственост на майчиния му род. Хосе носи фамилията на баща си Ортега, а, заедно с това – и фамилията на майка си, която е Гасет. 

Според Ортега-и-Гасет самият край на живота, фактът, че той има край, превръща живота ни едновременно в проблем, но и във възможност. С други думи – краят на живота ни помага да намерим целта му. Животът не е нещо дадено, а нещо, което човек прави. 

А след като е решение, то той е свързан и с определена темпоралност, с някакво развитие във времето. Задълбоченото познание на живота не се постига чрез чистия разум на рационалистите, а чрез нещо, което Ортега нарича „витална причина”. То, за разлика от разума, е нещо, което не се опитва да се откъсне от всичко останало, за да го изследва отстрани, а е част от всичко останало и затова го вижда отвсякъде едновременно. Вероятно не съм съвсем прецизен в тия последните обобщения, още повече преведени през два езика, но мисля, че в най-общи линии така, поне донякъде, се изяснява основата на тази философия. Философията на Хосе Ортега-и-Гасет ще ви даде много повече интересни познания. Той си отива от този свят на днешната дата 1955 година.

Ето  мисли на философа за любовта, изкуството и живота:

"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания."

"Мъжете могат да се разделят на три типа: такива, които се мислят за Дон Жуановци; такива, които смятат, че са били; и други, които вярват, че са могли да бъдат, но не са поискали. Последните са тези, които - с благородно намерение - са готови да атакуват Дон Жуан, а може би и да го анатемосат."

"Законът, който обуславя големите промени в живописта, е смущаващо прост. Първо се рисуват неща; после - усещания; накрая - идеи."

"Животът не търпи да бъде подменян нито от вярата-откровение, нито от чистия разум."

"Интелектуалецът е името на едно призвание. Талантът е името на една дарба."

"Човек е интелектуалец за себе си, въпреки себе си, против себе си, неизбежно."

"Изкуството няма право на съществуване, ако се ограничава само да възпроизвежда действителността, дублирайки я безсмислено. Неговата мисия е да създаде един въображаем хоризонт."

"Както окото разбира между колебанията на ефира, така душата на всеки отделен човек избира между истините; същото е с душата на всеки народ и на всяка епоха."

Интелектуалецът е пиян по рождение.

Какъвто си, така обичаш. По тази причина в любовта можем да открием най-определящия знак за това какъв е един човек.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини