Големите ученици и учителите задължително с маски

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование. Мярката ще важи в цяла България. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

"Указанията на МОН в момента имат пожелателен характер. Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители", уточни Кунчев, цитиран от NOVA tv.

По думите му  ротационният принцип на обучение е важен, но въпреки това вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма смесване на деца от различни паралелки.

Кунчев бе категоричен, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна. „Относно заболеваемостта, нещата будят безпокойство. На практика между отделните седмици новите случаи се увеличават с 13-14%. Не е огромен ръст, но е значителен. Няма смисъл да се правят прогнози до каква заболеваемост ще стигнем, но само искам да ви кажа, че в Сърбия тя е 1370 на 100 000. Ние сме с 340 до 360 болни на 100 000. Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително повече болни в следващите седмици и у нас”, каза държавният здравен инспектор. 

„Ако говорим за по-дълга перспектива, за да не се повтарят тези вълни, трябва ваксинация. Това е начинът да се отървем от заболяването. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, но не го правиш, проблемът си е твой”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Днес експерти са обсъждали и дали да бъдат затегнати мерките в определени области.

„Близо 2 часа обсъждахме с Експертния съвет по епидемиология и общото мнение е, че по-важно е да се спазват мерките, защото дори сега разпоредените са в голяма степен достатъчни, ако се спазват. Даваме си сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени", заяви главният държавен здравен инспектор.

Според Кунчев COVID сертификатът трябва да осигурява на имунизирания човек свободата да води живота, който е имал преди пандемията.

Повече задължения се предвиждат и за кметовете.

„Да отделят хора, които заедно с полицая и РЗИ да обикалят по обектите и да са сигурни, че това, което сме разпоредили се изпълнява”, уточни Кунчев.

Тази вълна може да се окаже най-продължителната, прогнозира проф. Ива Христова. Причината - случаите се покачват, но задържат по-плавно в сравнение с предишните вълни, в които имахме рязък скок. 

„Ако не успеем да овладеем ситуацията, при това постепенно повишаване можем да очакваме доста по-дълга във времето вълна от досегашните”, поясни тя.  

За да е по-кратка вълната, са нужни още ограничения, смята проф. Христова.

„Мисля, че точно в момента е много наложително да се затегнат мерките или контролът на мерките, за да можем по-бързо да стигнем пика и да сваляме бройките”, уточни тя.

Разлики между четвъртата вълна и предходните виждат и екипите на Спешна помощ. Усложнения има при всички възрасти.

Заради големият брой обаждания от пациенти с коронавирус екипите дават дежурства дори в почивните си дни. Затова медиците призовават хората да ги търсят само ако се влошат.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини