Тържествена сесия на ОбС, почетни знаци за огнеборци и стипендии за ученици

Снимки: ОбС-Благоевград
Снимки: ОбС-Благоевград

Общински съвет-Благоевград проведе тържественo заседание по повод 109-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Председателят на ОбС Радослав Тасков откри заседанието на местния парламент. Пред присъстващите той заяви, че днес нашият роден Благоевград празнува. Празнува героизма, саможертвата и най-вече свободата. Тази свобода, която преди 109 години нашите предци извоюваха с чест, достойнство и смелост .

По традиция всяка година по време на тържественото заседание на Общински съвет Благоевград председателят Радослав Тасков припомня на присъстващите за една от значимите личности в нашата родна история. Тази година той представи кратка биография на един от най-значимите революционери, горноджумайски войвода и един от главните действащи лица на събитията от 1912 г. в Пиринския край – Ичко Бойчев.

Тасков прикани присъстващите да се изправят на крака и с минута мълчание да почетат паметта на Ичко Бойчев и героите на Майка България.

Реч пред присъстващите произнесе и кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, както и общинските съветници Йосиф Кочев (ГЕРБ), д-р Владимир Пандев (БСП) и Иван Ризов (ВМРО).

Тържественото заседаание продължи с връчването на почетни знаци на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ и Иван Кацарски.

Бяха връчени и стипендиите „5 октомври“, които бяха присъдени на изявени деца от Благоевград в областта на науките, изкуството и спорта - Стоян Смилков, Петя Стойчева, Боян Георгиев, Божидара Каракичева, Симеона Кротева, Иван Хамбарджийски, Димо Терзиев, Любомир Станоев, Димитър Докузов  и Ванеса Ханджийска. Антонио Георгиев, за който Общински съвет- Благоевград гласува на своя сесия финансово подпомагане във връзка с продължаващото му обучение, също бе поканен на сцената, където бе отличен от Радослав Тасков.

 

С това дневният ред на тържественото заседание бе изчерпан, поради което тя бе закрита. Финалът на днешните тържества по повод 5 октомври бе поставен с концерт на „Ансамбъл Пирин“.

Преди тържественото заседание се проведе парад на бойните знамена и униформи прд сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини