Столичани на опашка за апартаменти и къщи в Банско, цените скочиха с 20%

Столичани на опашка за апартаменти и къщи в Банско, цените скочиха с 20%

През последните 2-3 месеца има сероизно увеличение на търсенето на имоти в Банско - апартаменти и къщи. Почти всички купувачи са българи, най-вече са столичани. Този интерес на софиянци е обясним – в София вече цените стигат до над 2000 евро за квадратен метър ново строителство.

В същото време в най-добрия ни зимен курорт цените са доста по-ниски, а предлагането е голямо. Тук можеше доскоро да си купиш апартамент от 70 квадратни метра  само за 40 000 евро.

„Но заради засиления интерес напоследък цените скочиха средно с 20%. Апартамент, който преди време бе обявен за продажба за 30 000 евро, в момента вече струва 38 000 евро. Но сегашните цени са нормални, защото дълги години в Банско се продаваше под себестойността на жилищата. Един и същи апартамент в Поморие струваше 700 евро на квадрат, а тук – 400 евро на квадрат”, твърди Атанас Бутилов, брокер и собственик на фирма „Кас Пропъртис”.

Много апартаменти в града под Тодорка се търсят и под наем, защото в Банско целогодишно работят в изнесени офиси близо 400 души – млади, интелигентни и богати хора. Над 90% от тях са чужденци – германци, англичани, италианци, испанци, руснаци, руски евреи.

Банско ги привлича с красивата си природа, с близостта си до София, с възможностите за ски туризъм. По този начин всички тези хора харчат парите си в града и поддържат местната икономика.  Другата добра новина е, че местната власт непрекъснато инвестира в развитие на инфраструктурата и вече се наваксва изоставането с нея в сравнение със стотиците построени хотели. Правят се нови улици, полагат се нови водопроводи, изграждат се още трафопостове.

„Всичко това води и много туристи насам, част от които искат да си купят жилище. Толкова силно лято банскалии не помнят, през юли и август туристите бяха почти толкова, колкото са и през зимния сезон. Пазарът на недвижими имоти е много динамичен. Хората се страхуват от инфлацията, банките не дават почти никакви лихви върху спестяванията. Затова много наши сънародници инвестират в недвижими имоти в Банско”, казва още Атанас Бутилов.

Заради пандемията от коронавирус пък има бум в търсенето на къщи с дворни места. Предлагането засега на такива имоти не задоволява търсенето. По селата повечето къщи са обитаеми. Единични са случаите, в които има обявени селски къщи за продан.   

Затова има нови проекти за вдигането на къщи, за да се задоволи пазарът. Догодина в Банско и в разложкото село Баня ще има построени над 40 къщи за продажба - нови, модерни, с изолации и всички екстри на съвременното строителство, с големи дворове. Но цената ще е около 1300-1400 евро за квадратен метър. Това ще рече, че къща от 200 квадрата застроена площ и с голям двор ще струва около 300 000 евро.       

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини