Едно си „Булгаргаз” знае! Иска по-скъпо синьо гориво

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 октомври да стане 80,28 лв./MWh.  За септември утвърдената от регулатора цена е 69,40 лв./MWh. От дружеството изрично уточняват, че цената на синьото гориво се очаква да бъде с около 20% по-ниска в сравнение с усреднената цена на европейските газови борси.

На днешното открито заседание на КЕВР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов изнесе подробна информация за ценовите тенденции на европейските газови пазари. В резултат на повишеното търсене поради възстановяването на европейските икономики от началото на 2021 г. цената на синьото гориво е отбелязала рекорден ръст. Само за последния месец цените на синьото гориво на тези пазари е нараснала с над 50% и към вчерашния ден са достигнали 77 евро/MWh. Поради недостатъчните количества газовите хранилища в Европа са запълнени на 70%, което е значително по-малко от обичайната средна норма за периода – 90%.

Независимо от негативните тенденции цената, която „Булгаргаз“ ЕАД предлага за българските потребители е с 20-25% по-ниска от цените на европейските пазари, заяви Николай Павлов. КЕВР ще вземе решение за утвърждаване на цената за следващия месец на закрито заседание на 1 октомври.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини