Студентка от ЮЗУ проектира и изработва красиви народни носии

Снимки: ЮЗУ
Снимки: ЮЗУ

Евгения Николова, студентка от специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ в Техническия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, проектира и изработи народните носии на народния изпълнител Йордан Николов, група „Пиринско тройче“ и ансамбъл „Гайтан“ за новия им албум „Песни за любовта и младостта“.

По време на обучението си тя се включва в редица творчески и професионални проекти за изработване на народни носии от различни фолклорни области на България.

Евгения е ръководител на екипа, изработвал народни носии за Национален ансамбъл „Българе“ – гр. София, ансамбъл „Балкан“ – гр. София,  ансамбъл „Чудесия“ – гр. Пазарджик, ансамбъл „Пиринче“ – Благоевград, ансамбъл „Пиринска китка“ – Благоевград,  Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Неврокопски ансамбъл – гр. Гоце Делчев, ансамбъл „Мездра“ – гр. Мездра, ансамбъл „Мартеница“ и ансамбъл „Янтра“ – гр. Будапеща, ансамбъл „Гергьовден“ – Барселона, ансамбъл „Мераклии“ – Лондон, „Луди млади“ в Цюрих – Швейцария и много други.

Евгения Николова е автор на проектите и изпълнител на практическата изработка на много индивидуални фолклорни костюми за редица представителни събития: за участието на Кубрат Пулев в Световното първенство през 2016 г., за сватбеното тържество на холивудската звезда Бен Крос и съпругата му Деана на фестивал в Жеравна, за Слави Трифонов, за Иван Стоянов и др.

Ежегодно изработва народните костюми за участниците в предаването „Фермата“. В настоящия момент Евгения Николова финализира обучението си за инженер по специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ в Техническия факултет и ентусиазирано работи за реализирането на новите си творчески идеи за съхранението и предаването на националния ни дух и традиции у нас и по света чрез пресъздаването на народни носии и разработването на съвременни облекла с вградени фолклорни елементи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини