Гоце Делчев участва в международен проект за ефективно управление на ресурсите

Гоце Делчев участва в международен проект за ефективно управление на ресурсите

Изкуственият интелект и машинното обучение са сред инструментите, които трябва да се използват за оценка на връзката вода-енергия-храна-екосистема (ВЕХЕ) в нов проект. Той се координира от Институт за водно образование IHE Delft, Нидерландия, в който община Гоце Делчев е партньор заедно с още 18 организации от цяла Европа и една от Африка.

Проектът NEXOGENESIS, финансиран от Европейската комисия, има за цел да подпомогне разработването на политики, които ефективно управляват ресурсите и е с 4 годишен период на изпълнение.

Водата, енергията, храната и екосистемите образуват взаимосвързана връзка, която е централна в предоставянето на ресурси и услуги, необходими за поддържане на човешката дейност. Връзката е засегната от промени в климата, валежите и земното покритие, както и от икономическото развитие, селското стопанство и растежа на градовете. В момента хората извличат ресурси с по -бързи темпове, отколкото те се заменят, като по този начин задълбочават ресурсния и екологичния дефицит. Чрез четиригодишния проект NEXOGENESIS, който стартира на 1 септември 2021 г., IHE Delft и останалите 19 партньора ще подкрепят разработването на политики, които разглеждат взаимосвързаността на няколко нива за ефективно управление на ресурсите и избягване на конфликти между потребителите.

Сложната връзка вода-енергия-храна е слабо разбрана и екосистемите често не се разглеждат като неразделна част от системата. В допълнение, политиките за всеки сектор често се разработват изолирано, като недостатъчно се отчита въздействието върху връзката на ВЕХE. Това поставя предизвикателство, на което заинтересованите страни, политиците и учените, ангажирани в NEXOGENESIS, ще помогнат за справяне чрез разработване и утвърждаване на съгласувана междусекторна рамка за създаване на политика, която се занимава с изменението на климата и социално-икономическите промени, както и с поведението на заинтересованите страни и трансграничните въпроси.

Използвайки изкуствен интелект и техники за машинно обучение, партньорите от консорциума ще разработят Самообучаващ се Nexus механизъм за оценка, който ще подпомогне рационализирането на политиките, свързани с водата, във връзка с ВЕХE. Механизмът ще позволи на потребителите бързо и всеобхватно да проучат потенциалните въздействия на политиките, свързани с връзката в различни вероятни климатични и социално-икономически бъдещи сценарии, за да им помогнат да разработят оптимални политики.

„С четири казуса в Европа и един в Южна Африка, силно ангажиране на заинтересованите страни и валидиране на резултатите, се очаква NEXOGENESIS да допринесе за засилено сътрудничество, подобряване на процесите на създаване на политики и по-добри политики“, каза ръководителят на проекта Янез Сусник, старши преподавател по Управление на водни ресурси в Институт за водно образование IHE Delft, Нидерландия. „Проектът също така има за цел да помогне на ЕС да постигне цели, свързани с Рамковата директива за водите, по-екологична обща селскостопанска политика и Зелени сделки и амбиции за водна дипломация.“.

Партньорите на NEXOGENESIS са: Институт за водно образование IHE Delft, Нидерландия; Институт за проучване на водата KWR, Нидерландия; Изследователски институт EURAC в Болцано, Италия; Евро-средиземноморски център по изменението на климата CMCC, Италия; Център за проучване на околната среда Helmholtz, Германия; Фондация EURECAT, Испания; Институт за проучвания Wageningen, Нидерландия; Национален технически университет на Атина, Гърция; Университет Ca'Foscari на Венеция, Италия; Университет DE TOURS, Франция, Университет на Упсала, Швеция; Университет на Тесалия, Гърция; Балтийски екологичен форум, Латвия; Джоунс и Вагенер ООД, Южна Африка; GAC, Франция; Бизнес Дивелъпмънт Груп, Румъния; Тамара Авелан, Германия; Община Нестос, Гърция; Община Гоце Делчев, България и Водна Европа, Белгия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини