Първокурсници от 25 държави избраха да продължат образованието си в АУБ

Снимки: АУБ
Снимки: АУБ

Американският университет в България (АУБ) откри вчера новата си академична година в университетския комплекс „Скаптопара“ в Благоевград. Тази година престижното висше училище посрещна 265 студенти от 25 държави. На церемонията бяха връчени награди на благоевградчани, участвали в конкурса „30 години напред и нагоре с Благоевград“. В него те споделиха мисли и емоции, свързани със значимостта на АУБ за живота и развитието на града. Медеин пратньор на инициативата е Югозапад Днес.

 „В специална година, в която отбелязваме 30-годишнината от създаването на АУБ, съм щастлив да посрещнем нови студенти, които започват тепърва своя академичен път. През 2021 г. доказахме, че сме силна и сплотена общност, която се справя с предизвикателствата на пандемията и продължава напред, още по-устойчива и силна. Водещи за нас бяха грижата за другите и обединението.  За мен е привилегия, че работя и съм заобиколен от толкова толкова отдадени, целеустремени и мотивирани личности. Вярвам, че именно  хората превръщат АУБ в такова специалното място!“, заяви д-р Дейвид Еванс,  президент на АУБ.

 Преди официалния старт на академичната година новите студенти се запознаха с преподавателите в университета и възможностите на модерния му кампус по време на традиционната Седмица на ориентацията, която се откри на 30 август. Обучението започва в хибриден формат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Утвърден вече 30 години като един от водещите университети в Югоизточна Европа, които прилагат американската обучителна система liberal arts, АУБ привлича едни от най-добрите студенти в региона и извън него. Най-много тазгодишни първокурсници са от България, както и студенти от САЩ, Албания, Северна Македония, Украйна и др. За първи път тази година прага на университета прекрачиха млади хора от Тунис и Тайланд. При подбора на студентите се взимат предвид не само високите академични стандарти и свободното владеене на английски език, на който се провежда обучението, но също интересите и постиженията в различни сфери, както и проявите на социална активност и съпричастност. Така сред първокурсниците се открояват награждавани литератори, дебатьори, репортери, танцьори и спортисти, както и доброволци за значими каузи. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини