Акира Куросава: В безумния свят само безумните са здравомислещи!

Акира Куросава: В безумния свят само безумните са здравомислещи!

Той е емблемата на японското кино за миналия век. Той е режисьорът, продуцент, сценарист и монтажист Акира Куросава, роден на 23 март 1910 година в Токио. За своята над половинвековна  кариера заснема 30 филма. Благодарение на таланата си се смята за един от най-важните и влиятелни режисьори в света. Според много критици без неговото творечство не биха били възможни нито хитовите спагети-уестърни на Куентин Тарантино, а точно Куросава вдъхновява Джордж Лукас да създаде легендарната сага „Междузвездни войни“.

Куросава с филма си от 1950 година – „Рашомон”, отваря вратите на японското кино към света. Творбите му са силно повлияни от западното кино и европейската литература, смесвайки успешно чуждите влияния на твореца с традиционната японска култура.

Завършва университета в Киото и Художествената академия в Токио. Куросава опитва да се занимава с приложно изкуство, но изоставя рисуването заради киното. Влиза във филмовата компания ФЛХ през 1936 г., където става асистент-режисьор на Каджиро Ямамото.

От 1943 г. кинодеецът започва самостоятелна режисьорска кариера с дебютния си филм „Санширо Сугата”. Следващите години Куросава се нарежда сред най-надеждните творци от по-младото поколение японски кинорежисьори. Младият кинотворец обрисува следвоенния период в Япония: разрухата, борбата между доброто и злото, отчаянието и надеждата.

С филма „Рашомон” печели наградите „Златен лъв” и „Оскар”. Следващите ленти на Куросава – „Да се живее”, „Седемте самураи” и „Телохранител”, само продължават световната му слава и го превръщат в един от най-влиятелните кинотворци за новото поколение американски кинематографисти.

Куросава често работи с отбран актьорски състав. Най-известните лица от неговите филми са актьорите Тоширо Мифуне и Такаши Шимура. Отличителна черта на творбите му е  дълбокият хуманизъм, философското осмисляне на сюжета и съчувствието към онеправданите, отритнатите и слабите. Отива си от този свят на днешната дата през 1998 година.

Ето интересни мисли на японския кинорежисьор:

В безумният свят само безумните са здравомислещи.

Човек трябва да се бори, за да живее надеждата в този безнадежден свят.

Киното се явява действително ценна връзка между хората.

Няма нищо, което да говори повече за неговия създател, отколкото самата му работа.

Въпреки че човешките същества не са в състояние да говорят за себе си с пълна честност, много по-трудно е да се избегне истината, докато се преструваш на други хора.

Да си артист означава никога да не отклоняваш очите си.

Не мога да си позволя да мразя никого. Нямам такова време.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини