С изложба и концерт Община Благоевград отбелязва Съединението на 6-и септември

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Община Благоевград ще отбележи тържествено 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията по полагане на цветя в знак на почит и признателност към знаковото и историческо дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство ще бъде от 10:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, която се намира пред зала „22 септември“.

Изложбата „100 години Освобождение на Добруджа” ще бъде открита в 11:30 часа в Регионалния исторически музей. Експозицията проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието й във войната до 7 септември 1940 г. Тогава е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фондовете на Историческия музей - Тутракан, Регионалния исторически музей - Добрич, Националния военноисторически музей, Военноморския музей - Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА - Велико Търново, архивите в Силистра и Русе и др.

Музикален моноспектакъл „Завръщане” ще започне в 19:30 часа в Летния театър на  квартал „Вароша“. Певецът Тодор Трайчев, който бе част от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви, ще изпълни много песни с настроение и обич към публиката на Благоевград, откъдето започва пътят му към голямата сцена. Входът за зрителите на концерта е свободен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини