Интересно археологическо лято. Откриха древно селище и военен лагер край Сандански

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Археологическото лято в Пиринско продължава да бъде интересно. Преди дни екип специалисти откри праисторическо селище край санданското село Дамяница.

То е едно от най-големите древни селища, откривани някога у нас и се намира в района на Средна Струма.

Вече са намерени вкопани храмове, който имат аналогия в петричкото село Тополница, където преди време също е открито селище от късния неолит.

Праисторическото селище Дамяница е било широко 100 метра. Екипът, ръководен от доц.д-р Людмил Вагалински, е открил интересни антропоморфни фигури, свързани с обредния живот на населението от онова време – от 5000-6000 г. преди новата ера.

Екип начело с гл. ас. д-р Сирма Александрова пък изследва друга важна находка край Сандански. Тя и колегите й са открили останки от временен военен лагер, който най-вероятно е римски и е от втори век преди Христа.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини