Бронзов връх на стрела излезе при разкопките на акропола на Хераклея Синтика

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър
Бронзов връх на стрела от т. нар. „критски тип“ излезе при разкопките на акропола на Хераклея Синтика. Находката е малка, но е първата по рода си на този обект.
 
Критските стрелци с лък са били прочути с уменията си, затова често са ги наемали в армиите на македони, гърци, римляни и (по-късно) византийци.
 
„Отчупени са шипчето за набиване в дървеното тяло на стрелата, едно от двете "крилца“ и най-острата част на върха – вероятно след обстрел срещу защитниците на акропола на Хераклея Синтика", предположи ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН). Той допълни, че това може да се е случило в периода през последните три века преди Христа.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини