Как ще бъде регламентиран статутът на хижите у нас и ще има ли професия хижар?

Снимка: Община Разлог, архив
Снимка: Община Разлог, архив

Как ще бъде регламентиран статутът на хижите у нас? Този въпрос ще разисква Междуведомствена работна група, която ще направи преглед на законовата рамка, свързана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и управлението им в контекста на социализацията на туризма.

Министърът на туризма Стела Балтова обсъди проблемите, свързани със стопанисването и управлението на планинските хижи, хижите-хотели и заслоните в България с представители на Българския туристически съюз. В срещата участваха експерти от министерствата на туризма и на правосъдието.  

Министър Балтова заяви, че през годините много неща са се променили и то не в ползва на обществения интерес и съхраняването на планинските и високо-планинските обекти за пешеходен туризъм. „Бихме искали решението, свързано със стопанисването на хижите, да намери ново и устойчиво решение“, подчерта тя. По думите ѝ хижарите са гостоприемни хора, които милеят за планината и нейното опазване. 

Участниците в срещата се споразумяха в спешен порядък да бъде създадена междуведомствена работна група. Тя ще се заеме с прегледа на законовата рамка, свързана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и управлението й в контекста на социализацията на туризма. В нея ще бъдат привлечени експерти от министерствата на туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на културата, както и министерствата на младежта и спорта, на отбраната, на правосъдието, за да се решат адекватно и компетентно всички настоящи проблеми, свързани със статута на хижите у нас.

Представителите на Българския туристически съюз изведоха необходимостта от пълна координация на държавните органи и регламентирането на професия „хижар“, което би допринесло за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишаване качеството на обслужване. Беше обсъдена и възможността за създаването на съвременна и единна маркировка, в това число метални знаци – колове със слънчеви батерии и с интелигентни системи, които да помагат на изпадналите в беда туристи-планинари.

 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини