Руал Амундсен: Силата на волята е най-важното качество!

Руал Амундсен: Силата на волята е най-важното качество!

Норвежецът Руал Амундсен с право се смята от мнозина за най-известния полярен изследовател в историята. Човешкият стремеж към откривателство и покоряване на нови хоризонти винаги е движел цивилизацията напред. За нещастие на романтиците, копнеещи за велики географски открития, към края на ХIX век всички възможни континенти, острови, реки, езера и планини вече били нанесени на картата. Единствените бели петна останали само около полюсите. Роденият на днешната дата през 1872 година пътешественик става първият човек, който достига и до Северния, и до Южния полюс.

Великият норвежки смелчага е и първият, който достига до Южния полюс. Това се случва през 1911 година. На 19 октомври започва повторен щурм, в който участва той и още четирима души. Взимат 4 шейни с 52 кучета. На 15 ноември вече се намират в основата на трансантарктическата планинска верига. Изкачването към антарктичното плато започва на 17 ноември и продължава 4 дни. На 21 ноември експедицията стига до полярното плато, където 24 от кучетата са заклани, костите са дадени на останалите кучета за храна, а хората изяждат част от кучешкото месо, като складират остатъка за връщането си. Времето е бурно и групата престоява 3 дни в очакване на подобрение, но накрая се отказват да чакат повече и на 25 ноември продължават прехода. Бурното време затруднява силно придвижването. На 14 декември 1911 петимата, заедно с впряг от 16 кучета, стигат до Южния полюс. Там те оставят малка палатка и писмо, в което описват постижението си, в случай че не успеят да се приберат до Фрамхайм. Амундсен изпреварва с цял месец английската експедиция на Робърт Скот, който намира смъртта си по обратния път, на 11 мили от спасителния лагер с провизии. След покоряването на Южния полюс Амундсен е посрещнат триумфално в родината си.

За разлика от експедицията на Скот Амундсен нямал проблеми при пътуването си. Той използвал по-здрави породисти кучета за шейните и внимателно разпределял ресурсите си, но все пак експедицията била изключително трудна. Заедно с хората си, той прекосява стотици километри неизследвани земи и в крайна сметка забива флага си на Южния полюс.

Амундсен е първият, извършил морски преход през Северозапазния морски път, около Северна Америка, а след това организира втората успешна експедиция през Североизточния морски път около Сибир, като по този начин става първият човек, извършил околосветско пътуване отвъд полярния кръг. Става и един от пионерите в използването на авиацията – хидроплани и дирижабли – в полярните изследвания.

Руал Амундсен загива през 1928 година при издирването на претърпялата катастрофа арктическа експедиция на Умберто Нобиле. Носител е на награди и отличия от много страни по света, сред които американския Златен медал на Конгреса, а името му носят множество географски и други обекти.

Ето интересни мисли на изследователя:

Победа очаква този, при който всичко е порядък, и това се нарича късмет.

И предвидливостта, и предпазливостта са еднакво важни: предвидливостта за да забележите навреме трудностите, а предпазливостта - за да можете най-внимателно да се подготвите за срещата им.

Силата на волята е най-важното качество на изкусния изследовател. Само умеещият да управлява своята воля може да се надява да преодолее трудностите, които природата издига на пътя му.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини