Ученици от Гоце Делчев и Кочани станаха занаятчии и опознаха Неврокопско

Снимки: Община Гоце Делчев
Снимки: Община Гоце Делчев

Културни и исторически забележителности посетиха 10 ученици от община Гоце Делчев и 10 ученици от община Кочани, Северна Македония. Те участваха в екскурзия „Нашето културно наследство” в изпълнение на проект „Нашият общ път към съвместното бъдеще”.

Основната цел на събитието е да се създадат подходящи условия за развитие на подрастващото поколение, както и осигуряване на възможност за насърчаване на младежките дейности и обмен.

Учениците от двете страни имаха интересна и богата програма, свързана с посещение на различни културни и исторически обекти, както и на работилници. През първия ден бе организирано ателие за художествена керамика – изработване на декоративен предмет от глина и оцветяване с традиционна за старите български майстори техника. След това групата посети праисторическото светилище Градище, възникнало преди около 7000 г. Това е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа.

На следващия ден групата посети архитектурния резерват Ковачевица, разходи се по тесните калдъръмени улички, разгледа бялата черква „Св. Никола“, изградена през 1908 г., както и гората край селото.

Интересно за всички участници бе разучаването на танц, характерен за Югозападната фолклорно-етнографска област, в репетиционната зала на Неврокопския ансамбъл в Народно читалище „Просвета“  в Гоце Делчев.

Още една работилница бе организирана, този път посветена на домашните занаяти за ръчно тъкане на автентичен стан и плетене на вълнени чорапи. Пред участниците в НЧ „Петко Рачев Славейков“ в село Брезница бе демонстрирана традиционната техника на тъкане на дървен ръчен стан. Младежите лично се включиха в изпробването на този занаят.

Други обекти, които учениците посетиха, бяха Общинският исторически музей на Гоце Делчев, манастира „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ в Хаджидимово, зоокът...

Проектът е финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC България – Северна Македония и фокусът му е върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор. Това става с организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни онлайн приложения и заснемане на 3D снимки.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини