Без Еньовденски тайнства в село Делчево заради коронавируса

Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Снимка: Община Гоце Делчев, архив

Пандемията от коронавирус остави гоцеделчевското село Делчево без фестивал навръх Еньовден. Един от най-колоритните празници в населеното място няма да се проведе тази година. „Най-важно е здравето на хората. Затова приемаме това решение. Догодина ще го отбележим подобаващо. Щом има риск за участниците в празника, то няма как празнуваме Еньовден”, сподели днес кметът на Делчево – Иван Панайотов.

Живописното село, прочуто с 200-годишните си къщи, в последните години организираше  с помощта на община Гоце Делчев традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”. Събитието се провеждаше на 23 и 24 юни. Късно вечерта в първия от фестивалните дни малки и големи правеха приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя.

Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. Те наливаха вода от три различни извора. През това време не издаваха звук. Местни хора и гости посрещаха слънцето на Еньовден – 24 юни. Празникът продължаваше с бране на билки и търкаляне в росната трева, със самодивски хора, с танци с огън. Провеждаше се и конкурс за най-красив Еньов венец. Всичко това обаче ще се случи отново догодина.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини