Елена Йончева пред The Financial Times: Големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството на България

Елена Йончева пред The Financial Times: Големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството на България

2000

Големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството на България. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред влиятелното издание The Financial Times. Тя беше потърсена за разговор по повод статия, посветена на ситуацията в страната след като бяха оповестени санкциите по закона „Магнитски“. Анализът е със заглавие „Хватката на силния човек в България отслабва, докато САЩ се борят с корупцията“ и беше публикуван днес.

В него се казва, че Бойко Борисов се бори за политическото си оцеляване на предстоящите парламентарни избори на фона на общественото недоволство срещу корупцията в страната. Санкциите по закона „Магнитски“ са определени като най-обширните досега. Те засегнаха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и над 60 компании, заради участието им в корупционни схеми, присвояване на държавни средства, изземване на частна собственост за лични цели, рекет и др.  

Статията твърди, че някои от анализаторите и представителите на опозицията приемат хода на САЩ и като упрек към ЕС заради бездействието му срещу корупцията в неговия „заден двор“. Подобен коментар присъстваше и в анализ на авторитетното брюкселско издание politico.eu. В него беше цитирана и Елена Йончева затова, че е необходимо да се стигне до хората, които са част от правителството на България и са били в корупционните схеми.

The Financial Times припомня снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се вижда оръжие и банкноти от 500 евро. Критиците определят управлението на ГЕРБ като десетилетие на корупция, приятелски назначения и пропускане на възможностите за икономическо развитие, пише медията. Изданието казва, че общественото недоволство срещу корупцията, което се изля в петмесечни протести миналото лято, в крайна сметка доведе до спад в подкрепата за ГЕРБ. Въпреки че партията беше първа политическа сила на изборите на 4 април, тя не можа да сформира правителство. Журналистите разказват и за проверката, предприета от служебното правителство, заради информацията, че поне 32-ма представители на опозицията срещу Бойко Борисов, включително и настоящият премиер, са били подслушвани и по време на кампанията за парламентарния вот.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини