Кметове се оплакаха на министър от куриозни санкции по ОП „Региони в растеж”

Кметове се оплакаха на министър от куриозни санкции по ОП  Региони в растеж”
Снимка: Община Петрич

Кметът на община Петрич - Димитър Бръчков, който е и член на УС на Националното сдружение на общините, участва в среща със служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова. В дискусията служебният министър получи информация от кметовете на общини за фрапиращи и куриозни примери на наложени финансови корекции по проекти на ОП „Региони в растеж“, които се изпълняват от общините, както и на такива, илюстриращи различно третиране на еднотипни нарушения. От министерството информираха, че са запознати с тези проблеми, като вече са назначени и проверки на дейността на Управляващите органи. Очакват се предложения за решение.

По темата за изменение на Закона за ВиК, предвиждащо задължителна консолидация в сектора, кметът Димитър Бръчков подчерта категоричната позиция, изразена от Община Петрич и в нарочни писма – против окрупняването, защото това автоматично и императивно ще обезсили местните власти, за които ще останат само пасивите, а активите от общинските водни дружества ще бъдат за Асоциациите по ВиК.

Най-неприятният момент от законопроекта е, че на общините ще се отнема общинско имущество, но без водната асоциация да поема и пасивите. Качеството на услугата при консолидация, както и цената на питейната вода, са другите проблеми, които изразяват кметовете.

Министър Комитова изрази съгласие с позицията на НСОРБ. Трезвото разбиране е за равнопоставено разглеждане на всички форми на собственост на ВиК системите. Кметовете предложиха и да бъде създаден фонд за развитие на неконсолидираните територии, паралелно с възможностите за реализиране на инвестиции в останалите райони.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини