Кристина от Сандански, убила двете си деца, е била жертва на домашно насилие

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

кръжен съд - Благоевград окончателно потвърди, че бащата на двете убити деца в Сандански - Георги Трайков е упражнявал домашно насилие над жена си Кристина Дунчева, съобщават от "24 часа".

През ноември м.г. 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил бяха намерени заклани в дома им в Сандански. Майка им Кристина Дунчева бе арестувана и обвинена в жестокото убийство. Оказа се, че преди трагедията тя е подала сигнал за домашно насилие срещу мъжа си Георги Трайков.

Окръжният съд в Благоевград отмени решението на Районен съд – Сандански в частта, с която Георги Трайков е осъден да заплати глоба 1000 лв., и потвърди решението ИЗЦЯЛО в частта, в която е издадена заповед за защита в полза на жена си Кристина Дунчева.

Тричленен състав на Окръжен съд - Благоевград прецени, че наложената глоба на Трайков в максимален размер от 1000 лв. е несъответна, заради това, че той не е осъществил физическо насилие. Магистратите редуцираха размера на глобата до 500 лв. В останалата част първоинстанционното решение е потвърдено изцяло.

Пред Окръжен съд – Благоевград делото е образувано от Трайков чрез въззивна жалба, в която той посочва, че според него първоинстанционното решение е незаконосъобразно и необосновано, освен това защитата на жалбоподателя намира, че решението е постановено в противоречие със събраните доказателства по делото.

За да произнесат решението си, окръжните съдии взеха предвид разпитите на шестима свидетели, писмените обяснения на страните дадени пред полицейските органи и прецениха, че молбата за защита на Кристина Дунчива е основателна.

Наложените мерките за защита са потвърдени и Трайков има забрана да я доближава за срок от 1 г. - до 15 януари 2022 г. Кристина обаче е задържана и е настанена в психиатрична болница, така че мъжът й и без това няма как да я доближава, поне на този етап.

От събраните по делото доказателства, Окръжният съд прие за безспорно, че от известно време преди 5 октомври 2020 г. отношенията между Кристина и Георги са се влошили. Данните по делото, сочат, че още сутринта на 5 октомври 2020 г. те са се скарали, а поведението на Трайков излязло извън обичайното на ежедневния живот с друг човек.

Според съда установено е, че по отношение на Кристина, той е отправил заплаха за физическо унищожение, което следва да се третира като акт на психическо насилие. Това е основание да се приеме и молбата й за основателна. Според магистратите не се установява Трайков да е осъществил физическо насилие същия ден.

Бащата на убитите деца от своя страна също е подал насрещна искова молба за домашно насилие срещу жена си. Тя обаче бе отхвърлена и от Районния, и от Окръжния съд. "Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие", категорични са съдиите.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини