Томина неделя е! Блажени са тези, които са повярвали, без да видят!

Томина неделя е! Блажени са тези, които са повярвали, без да видят!

В първата неделя след Великден православната църква чества паметта на един от дванадесетте ученици на Исус Христос – свети апостол Тома. 

След като Исус Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват „Видяхме Господа”, той им отвръща: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам”. Затова той е известен с прозвището си Неверни.

В първата неделя след своето Възкресение Исус Христос отново се явява на учениците си, но този път там е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали”.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава. 

Томина неделя се нарича последния ден от седмицата след Великден. Познат е още като „Празна неделя“ или „Светла неделя“. На този ден, както и през дните между Томина неделя и Възкресение Христово не се работи и не се захваща тежка работа. Освен това на Томина неделя се боядисват отново яйца, които се раздават за душите на покойните. Вярва се, че по този начин близките им ги предпазват от превъплъщаване.

Денят след Томина неделя се нарича Софинден, който се отбелязвал от хората преди, за да предпазят земите си от суша. На този ден не се пере и не се ядат яйца. Казва се също, че трябва всеки член от семейството да измие лицето си с вода, в която е имало потопено червено яйце.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини