ЕК: Пускат нови три лекарства срещу ковид до 5 месеца

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

До октомври Европейската комисия очаква в Европейския съюз да бъде разрешена употребата на поне три лекарства срещу ковид. До края на годината е възможно броят на тези лекарства до достигне пет, се посочва в съобщение на ЕК.

Също до края на годината ще започне оценка на допълнителни седем лекарства срещу опасната болест. Комисията изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи. ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, както и 40 милиона евро за тяхното производтво. Комисията изразява очакване за по-добро съгласуване на изследванията в търсенето на нови лечения срещу коронавируса.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че ЕК преговаря за сключването на три предварителни споразумения за доставка на новите лекарства. По нейните думи държавите от ЕС проявяват интерес към съвместна обществена поръчка за доставките. Тя отбеляза, че Европейската агенция по лекарствата оценява 57 лекарства против новото заболяване.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини