Светлата седмица започва с почит към Богородица и апостолите

Светлата седмица започва с почит към Богородица и апостолите
Снимка: Илинден Прес, архив

Днес е първият ден на Светлата седмица, която е след Възкресение Христово. На Светли понеделник и в останалите дни от седмицата църквата прославя светите апостоли и Света Богородица.

Седмицата се нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини