Леонардо да Винчи: Хората са три категории - които виждат, които виждат, като им се покаже, както и такива, които не виждат!

Леонардо да Винчи: Хората са три категории - които виждат, които виждат, като им се покаже, както и такива, които не виждат!

Леонардо да Винчи е не само гениален художник и скулптор, творил през 15-и и 16-и век. Огромният му талант се проявява в различни области. Италианският маестро, роден на 15 април 1452 година, дава своя принос за развитието и на анатомията, астрономията и инженерството. Той така и не оставя прекалено голям брой картини - едва около 12 творби се смятат за негово дело. Затова пък негово наследство са огромен брой скици, анатомични изследвания, огледално обърнати текстове и строителни планове, проекти за танкове, летателни уреди и дори за един леководолазен костюм. Създал е проекти за мостове и е начертал цял градоустройствен план. Повечето от неговите идеи обаче остават на хартия.

Въпреки че произхожда от най-обикновено семейство, животът му преминава сред най-влиятелните мъже на италианския Ренесанс. Леонардо е гледал на науката и изкуството като на едно цяло. Той е разглеждал и целия свят в неговото единство. Бил е изпълнен с любопитство, искал е да разгадае тайните на света, а в изкуството си е втъкавал и елементи от своите природонаучни познания. Още като дете Леонардо често сядал с лист и молив пред вратата, наблюдавал облаците и си записвал впечатления от видяното. Като пълнолетен младеж тайно сецирал трупове, за да опознае по-добре тайните на човешкото тяло, мускулите, ставите и пропорциите. Леонардо да Винчи успява да влезе във висшето общество и да стане член на известната флорентинска гилдия на художниците. През този период рисува различни портрети и образи на мадони, някои от които преработва по няколко пъти. Най-известната му картина, която в продължение на години носел винаги със себе си, където и да отиде, е световноизвестният му шедьовър „Мона Лиза”, която е изложена в парижкия Лувър. Другата му известна картина е „Тайната вечеря”. Великият италианец напуска този свят на днешната дата през 1519 година.

Ето интересни негови мисли за живота и знанието:

Този, който не цени живота, не го заслужава.

Този, който иска да забогатее за един ден, ще бъде обесен в рамките на една година.

Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добра реколта. Корените на учението са горчиви, но плодовете – сладки.

Впечатлен съм от важността на действието. Знаенето не е достатъчно; трябва да прилагаме. Готовността не е достатъчна; трябва да го направим.

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите – а в действителност лъжат повече себе си.

Заблуждава ни ослепяващо невежество. О! Окаяни смъртни, отворете очите си!

Ученето никога не изтощава ума.

Винаги ще се намерят очи и уши, отворени за чуждите тайни.

Всеки живот, добре прекаран, е дълъг живот.

Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си.

Когато критикуваш, критикувай мнението, а не автора му.

Природата никога не нарушава законите си.

Науката е пълководецът, а практиката са войниците.

Славата е в ръцете на труда.

Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат, като им се покаже; такива, които не виждат.

 

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини