ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Честит празник!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Честит празник!

Скъпи читатели, ние от Илинден Прес искаме искрено да ви пожелаем няколко важни неща на този светъл християнски празник – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

Нека бъдат светли мислите ви, нека са чисти душите ви, нека са добри делата ви, нека са успешни начинанията ви, нека са верни приятелите ви! Имайте истинска любов и бъдете щастливи!

Най-големия празник за вярващите християни - Възкресение Христово (Великден) - празнуваме днес, 2 май. Днес целият християнски свят чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.
Преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе".

При обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън. Днес имен ден празнуват Величко, Величка, Велико, Велика, Велко, Светла, Анастас.

Възкресението е основният стълб на християнската вяра. Затова е празник и за живите, и за онези, които вече сме загубили. Празникът отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза.

Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота. С възникване на християнството боядисаното яйце започва да се възприема като символ на раждане на човека.  Християните се поздравяват с боядисани в червено яйца, символ на Възкресението и любовта на Създателя, по чиято благословия от затвореното яйце се ражда новият живот.

Великден е най-вдъхновеният повод за радост, която всички споделяме в нощта на празничното бдение. По време на тържествената литургия православните храмове събират хиляди поклонници, дошли да се докоснат до светлината на Благодатния огън, символ на Спасението. Точно в полунощ всички се поздравяват взаимно с „Христос воскресе!“ и чудото на Божията любов достига до сърцата на всички:

Освен боядисаните яйца друга неразделна част от трапезата на празника са обредните хлябове. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини