Румен Радев: Надявам се БСП да състави кабинет на демократичната алтернатива

Румен Радев: Надявам се БСП да състави кабинет на демократичната алтернатива
Снимка: Стопкадър, NOVA tv

Президентът Румен Радев посети град Първомай в Деня на труда и там той коментира дали БСП ще успее да състави правителство, след като получи мандат за това на 5-и май.

„Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи“, каза държавният глава.

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, Радев определи като евтина пропаганда. „И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, заяви Радев, цитиран от NOVA tv.

На въпрос ще се справи ли новият състав на ЦИК за евентуални избори през лятото, Радев заяви: „Не мога да тълкувам, длъжни са да се справят. Затова действам толкова бързо. Ако има предсрочни избори, за да се справят, трябва тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на парламента. Това е залогът за успех", подчерта Румен Радев.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини