Президентът обнародва промените в Изборния кодекс рекордно бързо

Президентът обнародва промените в Изборния кодекс рекордно бързо
Румен Радев, снимка: Президентство

Рекордно бързо президентът Румен Радев е обнародвал промените в Изборния кодекс, които бяха приети късно вчера в Народното събрание. По негово нареждане е бил издаден извънреден брой на Държавен вестник, за да може промените да влязат в сила от 1 май.

Така с президентския указ Радев даде зелена светлина на промените, направени в изборните правила само за два дни и месеци преди новите парламентарни избори.

Бързината, с която се прави всичко, е безпрецедентна, не само заради сроковете, но и защото се прави навръх Великденските празници. Така държавният глава не остави време да му бъде поискано да наложи вето върху промените в изборните правила. Другата вероятно причина за това бързане е опасността БСП да върнат мандата, Народното събрание да се разпадне и промените да пропаднат.

Според новите изборни правила Румен Радев ще може да определи състава на ЦИК. Машинното гласуване става задължително и се сложи край на хартиената бюлетина, освен с нарочна декларация и разрешение от СИК. Секциите извън чужбина са без ограничения, но според ВМРО това ще мобилизира допълнително вота в Турция.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини