Алфред Хичкок: Няма нищо по-страшно от затворената врата!

Алфред Хичкок: Няма нищо по-страшно от затворената врата!

Той се счита от много кинокритици за най-добрия режисьор на съспенса и трилъра. Той е Алфред Хичкок – английски кинорежисьор, кинопродуцент и сценарист, който си отива от този свят на днешната дата преди 41 години – през 1980 година. Хичкок е визионер и новатор за времето си. Един от титаните на седмото изкуство. Като повечето британци има странно чувство за хумор, но пък усеща по неповторим начин киното и знае как да прави добро кино. Той е режисьорът, създал едни от най-ярките и уникални трилъри и хоръри в историята на седмото изкуство. Най-известният хорър на режисьора - "Психо", е един от многото случаи, когато истински психопат служи за вдъхновение на седмото изкуство.

След успешна кариера в нямото кино и ранното озвучено кино в родината си, той се премества в Холивуд и през 1956 година става американски гражданин, но остава и британски поданик.

Хичкок режисира повече от петдесет пълнометражни филма за над 50-годишната си кариера. Той прави сцените по начин, който манипулира чувствата на публиката, усилвайки тревогата, страха или съчувствието, и използва новаторски подход към монтажа, за да демонстрира гледната точка на героите. Много от филмите му завършват с неочакван обрат и имат напрегнат сюжет с насилие, убийства и престъпления, макар че често криминалната загадка служи само за отвличане на вниманието от психологическото изследване на героите. Филмите на Хичкок заемат много теми от психоанализата и съдържат силен сексуален подтекст.

Много критици го определят като най-великия кинорежисьор на всички времена. И съвсм естествено Хичкок се превръща в една от иконите на популярната култура в средата на 20-и век.

Представяме ви интересни мисли на великия режисьор:

Жената трябва да бъде като добър филм на ужасите – колкото повече неща оставя на въображението, толкова по-добре.

Щастлив брак е този, в който мъжът разбира всяка дума на жената, която тя не е казала.

Да те ударят не е толкова ужасно. Ужасно е самото очакване.

Човек не е беден, ако все още може да се смее.

Телевизията е направила много за психиатрията – освен че разпространява информация за нея, точно толкова добре и допринася за необходимостта от нея.

Телевизията е като тостера – натискаш бутона и всеки път изскача едно и също.

Няма нищо по-страшно от затворената врата.

Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират – мъжете, за да спечелят, а жените, за да не загубят.

Най-добрите актьори, разбира се, са на Дисни. Слабите актьори просто ги трие.

Да обичаш – това значи да престанеш да сравняваш.

Жена, която се съблича публично, ми напомня на режисьор, който в началото на филма съобщава развръзката.

Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.

В художествените филми режисьорът е бог, а в документалните – Бог е режисьорът.

Аз мога да екранизирам и "Пепеляшка", само че зрителите веднага ще видят труп в каляската.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини