И ваксината на „Янсен” май създава проблеми със съсирване на кръвта

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Европейската агенция по лекарствата потвърди възможна връзка между ваксината на „Янсен” и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ. От агенцията посочват, че към информацията за препарата трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. Те трябвало да бъдат посочени като много редки странични ефекти.

В съобщението се отбелязва, че наблюдаваните при този препарат тромбози са сравними с редките последици от ваксината на AstraZeneca. Допуска се, че тези явления може да се дължат на имунен отговор по неизяснени още причини.

Допълва се, че при ваксината на Johnson & Johnson, за която е достатъчна една доза, нежеланите прояви настъпват до три седмици след имунизацията.

Все пак заключението на ЕМА  е, че общите ползи от ваксината на Johnson & Johnson срещу  COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти.

„Научната оценка, която направиха нашите експерти ще позволи на отделните държави да решат как да прилагат тази ваксина. Това ще зависи от ситуацията във всяка страна - като нива на заразяване, броя на хоспитализираните, броя на хората в интензивните отделения и наличието на ваксини като цяло”, заяви Емър Кук - директор на Европейската агенция за лекарствата. Ваксината на „Янсен” е четвъртият одобрен в ЕС препарат срещу COVID-19.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини