Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на Коалиция „ГЕРБ-СДС”. Кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна група 45-то Народно събрание Даниел Митов пристигна лично в сградата на президентството за връчването на мандата, съобщи NOVA.

"Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на член 99 ал. 1 от Конституцията на Република България Ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от настоящата криза", заяви държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви имената на политиците, номинирани за министерски постове в евентуалния бъдещ кабинет. 

По закон, ако първата политическа сила не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата партия - „Има такъв народ”. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава на политическа сила по преценка на държавния глава

Бойко Борисов обяви министрите, номинирани за постове в кабинета с премиер Даниел Митов. Това стана по време на живо включване във Facebook от болницата, където министър-председателят в оставка беше опериран по спешност в понеделник вечерта

Eто и пълния списък с номинациите:

Румен Христов - вицепремиер и министър на отбраната

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването

Христо Терзийски - министър на вътрешните работи

Екатерина Захариева - външен министър

Кирил Ананиев - министър на финансите

Красимир Вълчев - министър на образованието

Любен Дилов-син - министър на туризма

Александър Иванов - министър на регионалното развитие и благоустройството 

Деница Сачева - социален министър

Десислава Ахладова - министър на правосъдието

Десислава Танева - министър на земеделието

Жечо Станков - министър на икономиката

Делян Добрев - министър на енергетиката

Красен Кралев  - министър на спорта

Калин Вельов - министър на културата

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите

Росен Желязков - министър на транспорта. 

Борисов обяви, че в предложения кабинет влизат осем нови лица. Томислав Дончев ще отговаря за еврофондовете. 

„Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие”, каза Борисов.

По думите на премиера в оставка с предложенията Даниел Митов за премиер и Румен Христов за министър на отбраната се дава ясен знак за евроатлантическата ориентация на партия ГЕРБ.

„Не мога да кажа, че някой от министрите е работил слабо. Ако трябва да бъда коректен, на Красимир Каракачанов му предложих да остане и в този кабинет като военен министър. Той обаче обясни, че за разлика от другите партии, приема вота на избирателите”, посочи Борисов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини