Тончо Русев: Душата никога не остарява, само тялото!

Тончо Русев: Душата никога не остарява, само тялото!
Тончо Русев, снимка: OFFNews

Неговите песни винаги ще се пеят от най-добрите ни певци. Защото роденият на днешната дата през 1932 година в Бургас известен български композитор, музикант и диригент Тончо Русев правеше музика със сърцето и душата си. За да радва и изпълнители, и публика.

За текстове на своите музикални творби той винаги ползваше стихотворения на големи поети – Елисавета Багряна, Павел Матев, Борис Христов, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Христо Фотев, Атанас Далчев, Петя Дубарова и много други. Затова и в песните му има много любов, много море, много добро. А те се пеят от велики изпълнители – иконата на българската естрада - Лили Иванова, Васил Найденов, Ваня Костова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов... Неговите мелодии - „Ти сън ли си”, „Не всичко е пари, приятелю”, Грешница на любовта”, „Конче мое”, Безсъница”, „Господи, колко си хубава”, са любими на меломаните от няколко поколения, те дават надежда и утеха в трудни моменти със своите послания към хората.  

Композиторът успява да създаде повече от 1000 песни за повече от четири десетилетия. Огромната част от тях се превръщат в хитове и шлагери на българската поп музика.  Много често в тях композиторът пресъздава морето, от което  пленен още като дете. След гимназията започва работа в завод и създава работническа духова група от 60 човека. По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Става един от най-добрите тромпетисти и кандидатства в Музикалната академия, която завършва и започва да работи като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера.

Негови песни са получавали много награди в редица български конкурси. През 1981 г. от фестивала „Златният Орфей“ Русев получава Голяма награда за цялостно творчество. През 2007 г. получава и орден "Стара Загора" за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата. Тончо Русев си отива от този свят на 10 април 2018 г. в София след кратко боледуване. Приживе той признава, че сред най-любимите му песни е „Незабрава”. Самият Тончо Русев никога няма да бъде забравен, защото неговите песни са вечни.  

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини